Door Frank Kleinhout

Wist je dat werken met statushouders niet alleen het team kan versterken, maar er ook voor kan zorgen dat je voldoet aan belangrijke maatschappelijke verplichtingen? De Social Return on Investment (SROI) verplichting is een kans om sociale impact te maken, en statushouders bieden een mooi potentieel om dit te realiseren. Door deze talenten in te zetten kan jouw bedrijf een directe bijdrage leveren aan een inclusievere samenleving én profiteren van de unieke vaardigheden die statushouders meebrengen. Laten we dieper ingaan op hoe dit werkt en wat de voordelen zijn.

Wat is SROI?

SROI staat voor Social Return on Investment en is een maatstaf die door veel gemeenten en overheden wordt gebruikt om de maatschappelijke impact van bedrijven te meten. Het idee achter SROI is dat bedrijven een deel van hun winst of resources teruggeven aan de maatschappij. Dit kan op verschillende manieren, zoals het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, het investeren in duurzame initiatieven of het ondersteunen van lokale gemeenschappen.

De kracht van statushouders

Statushouders brengen een unieke set vaardigheden en ervaringen mee die van grote waarde kunnen zijn voor bedrijven. Veel van de statushouders hebben in hun thuisland een vak geleerd of zelfs een professionele carrière gehad, maar krijgen in Nederland niet altijd de kans om deze vaardigheden te benutten. Door met statushouders te werken kun je als bedrijf niet alleen je team versterken met gemotiveerde en getalenteerde medewerkers, maar ook invulling geven aan de SROI verplichting.

Een mooi voorbeeld van het werken met statushouders is het verhaal Tsehaye, die via FutureWork al sinds 2022 succesvol werkzaam is bij Crisp. Niet geheel toevallig is zijn favoriete Nederlandse woord “bedankt”. Enerzijds door de begeleiding vanuit FutureWork over zaken als inkomen, werktijden en andere praktische vragen, anderzijds door de manier waarop hij door alle medewerkers van Crisp is ontvangen.

Ook interessant: 5 voordelen van werken met statushouders

Voordelen voor bedrijven

Door te werken met statushouders haal je niet alleen getalenteerde medewerkers binnen, maar voldoe je ook aan maatschappelijke verantwoordelijkheden. Hier zijn enkele voordelen:

  1. Diversiteit en innovatie
    Werken met statushouders verhoogt de diversiteit binnen je team. Dit brengt nieuwe perspectieven en ideeën, wat kan leiden tot meer innovatie en creativiteit. Diversiteit op de werkvloer is niet alleen goed voor het externe imago van een bedrijf, maar ook voor de resultaten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat diverse teams vaak beter presteren en meer winst genereren [1].
  2. Maatschappelijke impact
    Door statushouders te ondersteunen, draagt jouw bedrijf bij aan de integratie van deze groep in de samenleving. Dit heeft niet alleen een positieve impact op hun leven, maar ook op de gemeenschap als geheel. Het helpt vooroordelen te verminderen en bevordert een inclusievere samenleving.
  3. Invulling van SROI verplichting
    Veel gemeenten en overheden stellen SROI verplichtingen aan bedrijven die overheidsopdrachten willen uitvoeren. Door met statushouders te werken, voldoe je aan deze verplichtingen en vergroot je de kans op het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Dit kan een belangrijke factor zijn in het succes en de groei van je bedrijf.

Praktijkvoorbeeld FutureWork

Bij FutureWork hebben we uitgebreide ervaring in het koppelen van statushouders aan werkgevers. Onze aanpak is erop gericht om zowel de werkgever als de werknemer optimaal te ondersteunen. Een goed voorbeeld hiervan is het succesverhaal van onze samenwerking met Global Talk. Door het aannemen van meerdere statushouders heeft deze dienstverlener niet alleen zijn SROI verplichting ingevuld, maar ook zijn team versterkt met gemotiveerde en vakbekwame medewerkers.

Hoe begin je met je SROI verplichting?

Het beginnen met werken met statushouders hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier zijn een paar stappen om je op weg te helpen:

  1. Samenwerken met een organisatie
    Zoek samenwerking met organisaties die ervaring hebben met het ondersteunen van statushouders, zoals FutureWork. Wij kunnen je helpen bij het vinden van geschikte kandidaten en bieden ondersteuning bij het onboarding proces.
  2. Opleiding en training
    Investeer in de opleiding en training van statushouders. Dit kan variëren van taalcursussen tot vakgerichte trainingen. Een goede voorbereiding helpt statushouders om sneller productief te worden en zich thuis te voelen binnen je bedrijf. Uit onze resultaten blijkt dat statushouders zich, mede dankzij de begeleiding door onze cultuurspecialisten, gesteund en begrepen voelen.
  3. Creëer een inclusieve werkcultuur
    Zorg voor een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Dit bevordert niet alleen de integratie van statushouders, maar ook de tevredenheid en retentie van je hele team.

Conclusie

Werken met statushouders biedt een win-winsituatie voor bedrijven. Het geeft invulling aan de SROI verplichting, versterkt teams met diverse en gemotiveerde medewerkers en draagt bij aan een inclusieve samenleving. Door te investeren in statushouders investeer je niet alleen in de toekomst van je bedrijf, maar ook in de toekomst van onze maatschappij. Bouw je mee aan een betere, inclusievere toekomst?

Bronnen

  1. McKinsey – Diversity Wins