De uitdagingen van een hoogopgeleide asielzoeker in Nederland
Kanatbek, afkomstig uit Kirgistan, kwam ruim vijf jaar geleden als asielzoeker naar Nederland. Met een Master’s degree in rechten en werkervaring bij de politie, wist hij vrij zeker dat hij niet meteen op dezelfde voet verder kon gaan. Hoe het wel ging? Lees hier hoe de eerste 5 jaar in Nederland Kanatbek zijn bevallen.
Een nieuwe start in Nederland
“De eerste indruk van Nederland was heel positief”, zo steekt Kanatbek van wal als we hem vragen wat hij dacht toen hij in Nederland arriveerde. De Nederlandse glimlach viel hem op en hij waardeerde de doelgerichte organisatie van het land. Tijdens zijn integratie ontdekte hij echter dat vriendelijkheid soms gepaard gaat met een ‘nee’, zoals tijdens zijn zoektocht naar werk. Toch zag Kanatbek de elegantie van Nederland in de ondersteuning die geboden wordt aan asielzoekers.
Tegenslagen en de ontmoeting met FutureWork
Het vinden van werk bleek een uitdaging, vooral vanwege bureaucratische barrières. Kanatbek wilde direct aan de slag, maar werd steeds doorverwezen naar de IND. Hij vulde zijn tijd met vrijwilligerswerk en het volgen van lessen en cursussen, totdat hij via-via in contact kwam met FutureWork. “Dankzij FutureWork heb ik de juiste papieren en hebben we mijn status kunnen fixen.”
Een nieuw begin bij Ampère
Momenteel werkt Kanatbek bij Ampère, waar hij zijn juridische achtergrond in heeft geruild voor een baan in de logistiek. Hij ziet de kans om de logistieke arbeidsmarkt te begrijpen en leert nieuwe vaardigheden die hem in de toekomst van pas zullen komen. Ondanks dat hij liever op basis van zijn skills wil werken, ziet hij de waarde van zijn huidige werk en heeft hij grotere ambities in de ICT.
Dromen van verandering
Kanatbek droomt niet alleen van een baan binnen de ICT, maar ook van het rationaliseren van het asielproces in Nederland, beginnend bij de asielzoekers zelf. Hij wil het proces transparanter maken en essentiële informatie gemakkelijker toegankelijk maken voor kwetsbare nieuwkomers.
Aan mede-asielzoekers deelt Kanatbek dan ook de boodschap om in zichzelf te geloven en niet naar anderen te luisteren. Voor werkgevers heeft hij een krachtige boodschap: “A stranger you met, might be your best friend!”
Terugblikken en vooruitkijken
Kanatbek erkent dat het jammer is om onder zijn opleidingsniveau te werken, maar het heeft hem ook de kans geboden om een nieuwe weg in te slaan. Hij richt zich nu op een toekomst in de ICT en ziet dit als een waardevolle kans om te groeien, ondanks de initiële stappen terug.
In Kanatbek’s verhaal zien we de veerkracht van een individu dat, ondanks de uitdagingen, vastbesloten is om zijn weg te vinden in een nieuw land. Zijn ervaringen benadrukken het belang van het erkennen van talent boven papierwerk en benadrukken de waarde van kansen bieden aan nieuwkomers, ongeacht hun achtergrond.
Wil je meer weten over wat nieuwkomers voor jouw organisatie kunnen betekenen? Kijk dan eens naar dit filmpje en leer meer over onze werkwijze.