Toen Ahmed, een Syrische vluchteling, voor het eerst voet zette in Nederland voelde hij zich overweldigd door de nieuwe omgeving en de onbekende taal. Met een achtergrond als ingenieur had hij veel te bieden, maar de taalbarrière leek een onoverkomelijk obstakel om een baan te vinden. Gelukkig was er een werkgever die bereid was verder te kijken dan de taaluitdagingen. Met geduld, ondersteuning en een paar slimme strategieën werd Ahmed een waardevolle aanwinst voor het team.
Net als Ahmed zijn er veel statushouders met talent en potentieel die alleen maar een kans nodig hebben. Als werkgever kan het helpen om te weten hoe je effectief omgaat met taalbarrières. Maar hoe pak je deze uitdagingen aan en creëer je tegelijk een inclusieve werkomgeving?
Inzicht in taalbarrières
Taalbarrières kunnen een uitdaging zijn, maar ze zijn zeker niet onoverkomelijk. Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met het taalniveau; sommige statushouders spreken misschien al redelijk Nederlands, terwijl anderen nog maar net begonnen zijn met leren. Dit verschil in taalvaardigheid kan invloed hebben op de communicatie, werkprocessen en sociale interacties binnen het team
Waar moet je als werkgever rekening mee houden?
Omdat het werken met statushouders naast diversiteit en nieuwe perspectieven ook uitdagingen met zich meebrengt, is het belangrijk om hier als werkgever op voorbereid te zijn. Wat zijn belangrijke onderwerpen waar je als werkgever aandacht aan kunt besteden?
1. Geduld en begrip
Stel je voor dat je Chinees moet leren om aan het werk te kunnen. Dit is zeker haalbaar, maar hier heb je wel veel tijd voor nodig. Want een nieuwe taal leren kost nu eenmaal tijd. Het is daarom heel fijn wanneer je als werkgever geduldig en begripvol bent. Realiseer je dat misverstanden voor kunnen komen en dat dit een normaal onderdeel is van het leerproces.
2. Duidelijke en eenvoudige communicatie
Zoals je in de vorige blogs over de verschillende culturen hebt kunnen lezen; het gebruik van eenvoudige taal en het vermijden van jargon kan statushouders ontzettend helpen. Herhaal belangrijke punten en controleer of de boodschap is begrepen zonder belerend over te komen. Visuele hulpmiddelen zoals pictogrammen, schema’s en vertalingen zijn een mooi hulpmiddel om taal te versimpelen.
3. Culturele verschillen
Waar pictogrammen en schema’s taal versimpelen, kunnen culturele verschillen dit juist bemoeilijken. Wees je daarom ook bewust van non-verbale signalen en culturele context. Waar het in sommige culturen bijvoorbeeld als onbeleefd wordt gezien om vragen te stellen, moedigen we dit op de Nederlandse werkvloer vaak juist aan.
Praktische tips voor werkgevers om taalbarrières op te lossen
Nu je weet waar je als werkgever rekening mee moet houden op het gebied van taal en barrières, is het goed om een paar concrete handvatten te hebben om statushouders binnen jouw bedrijf te laten integreren.
- Taaltraining
Ondanks dat we tijdens onze begeleiding van statushouders taaltraining aanbieden, kan het als werkgever ook goed zijn om hier aandacht aan te blijven besteden. Bijvoorbeeld door een verdiepende slag te maken op het gebied van specifieke vaktaal die binnen de werkomgeving veel gebruikt wordt. Zo hebben we samen met Pronk Groep een lijst met veelgebruikte gereedschappen gemaakt om de statushouder op weg te helpen.
- Buddy’s
Zoals je waarschijnlijk weet is het belangrijkste bij het leren van een nieuwe taal het ‘doen’. Daarom kan het helpen om een statushouder aan een buddy te koppelen, die kan helpen bij de dagelijkse werkzaamheden en kan ondersteunen bij taal- en culturele vragen. Deze buddy’s kun je als bedrijf ook een training aanbieden om statushouders optimaal te ondersteunen om de Nederlandse taal te leren.
- Gebruik van technologie
Maak gebruik van technologische hulpmiddelen zoals vertaalapps en online taalhulpmiddelen. Tools als Google Translate zijn hierbij handig, mede door de spraakfunctie, maar met alle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie zijn de mogelijkheden steeds breder.
- Flexibele werkvormen
Wees flexibel in het toewijzen van taken. Begin met minder taalintensieve taken en verhoog de complexiteit naarmate de taalvaardigheid verbetert. Dit geeft statushouders de tijd om hun taalvaardigheden in een werkomgeving te ontwikkelen, waardoor ze ook een hoog zelfvertrouwen houden.
Het lijkt nu misschien alsof het werken met statushouders een complex proces is, maar vergeet niet wat het jou als werkgever op kan leveren op het gebied van diversiteit en innovatieve oplossingen. Hier lees je meer voorbeelden van werkgevers die je voorgingen, en hier vind je de eerste stap naar een rijker en diverser personeelsbestand.