Door: Floor van Twuijver
Het is december. De tijd van jaarafsluitingen, kerstborrels en eindejaarsgeschenken. Daarbij horen 25 en 26 december als vaste vrije dagen. Voor veel Nederlanders is dit een tijd om naartoe te leven en in de week tussen Kerst en Oud & Nieuw wordt dan ook vaak vrij genomen.
Maar vergeet niet: Kerstmis is van oudsher een Christelijk feest. Dat dit in de Nederlandse en Westerse cultuur een ingeburgerde en ‘doorgewinterde’ plek heeft gekregen, betekent niet dat dit overal zo is. In veel landen waar de andere religies dominant in de cultuur zijn, neemt Kerstmis deze positie niet in. De kans dat ook in jouw bedrijf werknemers zijn waarvoor 25 december een gewone dag is, is dan ook zeker aanwezig.
Hoe zorg je ervoor dat je als werkgever inclusief bent en iedereen een fijne decembermaand kan geven? Hieronder een aantal tips en zaken om over na te denken.
De eindejaarsgeschenken
Waarschijnlijk zijn alle eindejaarsgeschenken en kerstpakketten al besteld. Ook het traditionele kerstpakket is weer helemaal terug: een doos vol lekkernijen om van te genieten tijdens de feestdagen. Mocht je toch nog op het laatste moment wat bestellen, dan zijn de volgende tips zeker de moeite waard:
– Bekijk de inhoud van je kerstpakket kritisch. Heeft iedereen hier plezier van? Dit gaat breder dan religie: alcohol en vlees wordt niet door iedereen gewaardeerd. Zonde als het in de prullenbak belandt.
– Besteed er in de begeleidende boodschap aandacht aan dat niet iedereen Kerst viert, maar dat je wel iedereen fijne dagen wil wensen. Leg wellicht de nadruk op de jaarwisseling: we hebben er een mooi jaar van gemaakt en kijken uit naar een goed nieuw jaar!
– Overweeg het geen kerstpakket te noemen, maar een eindejaarsgeschenk of een feestmaandpakket. Zo voelt iedereen zich aangesproken.
De borrel
Wat voor de eindejaarsattenties geldt, geldt natuurlijk ook voor de kerst- & nieuwjaarsborrel. Zorg dat er ook andere drankjes zijn dan bubbels met alcohol en houd rekening met dieetwensen.
Een leuk idee is iedereen zijn kersttraditie of feestmaaltijd mee te laten nemen. Zo ontstaan er leuke gesprekken, leer je elkaar beter kennen en proef je nog eens wat nieuws!
Verder is het altijd mooi om aandacht te besteden aan feestdagen van andere culturen. Vraag aan collega’s met bijvoorbeeld een Moslim- of Hindoe-achtergrond aan welke feestdagen zij graag aandacht besteden en organiseer hier op een ander moment iets voor.
De vrije dagen
Als kersttradities geen onderdeel zijn van jouw 25 of 26 december, heb je wellicht weinig behoefte om die dag vrij te zijn. Is er ruimte in jouw bedrijf om wel werkzaamheden op te pakken op deze dagen, maak dat dan bespreekbaar.
Wellicht kan een collega wel met Kerstmis (of Tweede Paasdag of Pinksterdag) werken en dan tijdens het Offer- of Suikerfeest vrij zijn. Het is dan natuurlijk wel belangrijk goede afspraken over de werkzaamheden te maken. Spreek bijvoorbeeld af vooral interne werkzaamheden te doen en dat e-mails pas na de feestdagen worden verzonden. Het is natuurlijk niet de bedoeling om degenen die wel Kerstmis vieren lastig te vallen op deze dagen of de indruk te geven dat dit de gewoonte is.
Als laatste: Kerstmis staat ook in het teken dat er voor iedereen een plek is (in de herberg). Het moet niet zo zijn dat je op eieren gaat lopen uit angst niet-inclusief te zijn. Bespreek vooral met je werknemers wat zij prettig vinden. Hopelijk helpen bovenstaande tips je al op weg.
Mocht je meer tips hebben hoe je diversiteit & inclusie op praktische wijze kan inbedden in je organisatie, neem dan vooral contact met me op. Ik ga hier graag met je het gesprek over aan!