Door Frank Kleinhout

Na uitgebreid over de Eritrese cultuur geschreven te hebben, besteden we vandaag tijd aan de Oekraïense cultuur. De Oekraïense gemeenschap brengt namelijk ook een schat aan vaardigheden en een sterke werkethiek met zich mee naar Nederland. Als werkgever kun je dit benutten, mits je weet hoe je deze talenten optimaal integreert en ondersteunt. Hieronder vind je een aantal praktische tips om de samenwerking met Oekraïense werknemers succesvol te maken.

1. Begrijp de achtergrond van de Oekraïense gemeenschap

Oekraïners staan bekend om hun harde werk, loyaliteit en veerkracht. Veel van hen zijn hoogopgeleid, met name in technische en wetenschappelijke disciplines. Ze hechten veel waarde aan familie en gemeenschap, wat een belangrijke rol speelt in hun leven. Door deze kenmerken te begrijpen, kun je als werkgever beter inspelen op hun behoeften en verwachtingen. Bijvoorbeeld door flexibel te zijn bij familieomstandigheden.

2. Gebruik efficiënte communicatie

Taalbarrières en cultuurverschillen kunnen de communicatie op de werkvloer bemoeilijken. Het is dan ook belangrijk om duidelijke, eenvoudige instructies te geven en ervoor te zorgen dat deze goed begrepen worden. Vraag bijvoorbeeld op een vriendelijke toon: “Kun je me laten zien wat ik je net heb uitgelegd?” om misverstanden te voorkomen. Het demonstreren van taken kan ook effectief zijn, omdat Oekraïners geneigd zijn uit beleefdheid met “ja” te antwoorden, zelfs als ze iets niet volledig begrijpen.

3. Hanteer flexibiliteit met technologie

Hoewel veel Oekraïners goed bekend zijn met technologie, kunnen specifieke Nederlandse bedrijfssoftware en systemen nieuw voor ze zijn. Neem de tijd om deze systemen grondig uit te leggen en bied waar nodig extra ondersteuning. Dit zorgt ervoor dat Oekraïense werknemers zich zeker voelen in hun dagelijkse werkzaamheden en het gebruik van technologieën.

4. Respecteer culturele sensitiviteit

Religieuze feestdagen en tradities zijn belangrijk voor Oekraïners. Ze vieren bijvoorbeeld orthodoxe christelijke feestdagen zoals Kerstmis en Pasen volgens de Juliaanse kalender. Als werkgever is het verstandig om flexibel te zijn met verlofaanvragen rond deze periodes. Dit toont respect voor hun culturele achtergrond en versterkt de band met je werknemers.

5. Zorg voor duidelijke arbeidsvoorwaarden

Het begrijpen van arbeidscontracten en voorwaarden kan een uitdaging zijn voor Oekraïners die niet gewend zijn aan de Nederlandse regelgeving. Zorg ervoor dat je deze documenten in duidelijke, eenvoudige taal verstrekt en bespreekt. Dit helpt onzekerheden en misverstanden te voorkomen. Transparantie en duidelijke uitleg kunnen een groot verschil maken in het vertrouwen en de tevredenheid van je werknemers.

6. Waardeer onderwijs en ervaring

Het Oekraïense onderwijssysteem biedt vaak hoogwaardige opleidingen, maar de erkenning hiervan kan variëren in Nederland. Richt je op de positieve aspecten zoals technische vaardigheden en een sterke werkethiek. Stel vragen over hun opleiding en ervaring op een respectvolle manier, en waardeer de kennis en kunde die ze meebrengen naar je bedrijf.

7. Respecteer persoonlijke geschiedenis

Oekraïners hebben mogelijk gevoelige ervaringen door de politieke situatie in hun thuisland. Benader persoonlijke gesprekken met respect en vermijd politieke onderwerpen. Focus op lichte, persoonlijke onderwerpen zoals familie of hobby’s. Dit helpt bij het opbouwen van een respectvolle en ondersteunende werkrelatie.

Bonustip: Gebruik de expertise van FutureWork

Bij FutureWork hebben we veel ervaring in het ondersteunen van statushouders, Oekraïeners en asielzoekers op de werkvloer. Onze aanpak is gericht op zowel de werkgever als de werknemer. We hebben inmiddels een schat aan ervaring in het succesvol plaatsen van nieuwkomers bij Nederlandse bedrijven, zoals Ampère, Crisp en Greenwheels. Al deze werknemers begonnen bij ons in dienst en stroomden daarna door naar het personeelsbestand van de werkgever. Dit zorgde voor een soepele integratie en gaf de werknemers de tijd om te wennen aan de Nederlandse werkcultuur en technologieën. Het resultaat? Een productief en gemotiveerd team dat dankzij de begeleiding van onze cultuurspecialisten is geïntegreerd in Nederland.

Het werken met Oekraïense werknemers biedt een mooie kans om je team te versterken én bij te dragen aan een inclusieve samenleving. Door hun culturele achtergrond te respecteren, duidelijke communicatie te hanteren en te investeren in hun ontwikkeling, kun je het beste uit deze waardevolle medewerkers halen. Heb je interesse of verdere vragen? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen.