Door Frank Kleinhout

De wereld van werk is steeds internationaler geworden, en het is niet ongebruikelijk om werknemers van verschillende culturele achtergronden binnen een team te hebben. Dit brengt mooie dingen met zich mee, zoals diversiteit en inclusie op de werkvloer, maar ook uitdagingen zoals het overbruggen van culturele verschillen. Na het delen van tips voor werken met mensen uit de Eritrese en Oekraïense cultuur lees je hieronder tips om als werkgever effectief samen te werken met Arabische werknemers.

Begrijp culturele achtergronden

Arabische culturen kennen een rijke geschiedenis en tradities die diep geworteld zijn in het dagelijks leven. Het is dan ook belangrijk om als werkgever een basiskennis te hebben van de Arabische cultuur. Dit helpt bij het begrijpen van bepaalde gedragingen en gewoontes. Zoals  de rol van familie, die vaak zeer belangrijk is in de Arabische cultuur, en die van invloed kan zijn op werkgewoonten en beslissingen.

Respecteer religieuze gewoonten

Veel Arabische werknemers zijn moslim en volgen religieuze gewoonten die invloed kunnen hebben op hun werkdag. Dit zijn bijvoorbeeld gebedstijden, de maand Ramadan en dieetvoorschriften zoals halal eten. Zorg ervoor dat er een ruimte is waar werknemers kunnen bidden en wees flexibel met werktijden tijdens de Ramadan, waarin werknemers vasten tussen zonsopgang en zonsondergang.

Communiceer open en duidelijk

Open en duidelijke communicatie is essentieel. In veel Arabische culturen is indirecte communicatie gebruikelijk. Dit kan betekenen dat werknemers niet altijd direct zullen zijn in hun feedback of bezorgdheid. Als werkgever is het nuttig om actief naar hun mening te vragen en een omgeving te creëren waarin zij zich comfortabel voelen om zich uit te spreken.

Wees geduldig en begripvol

Er kunnen momenten zijn waarop culturele verschillen leiden tot misverstanden. Geduld en begrip zijn hierbij heel belangrijk. Probeer niet direct conclusies te trekken, maar neem de tijd om de context van een situatie te begrijpen. Dit zal niet alleen bijdragen aan een betere werkomgeving, maar ook het vertrouwen en respect tussen jou en de werknemer vergroten.

Profiteer van innovatie dankzij diversiteit en inclusie

Erken de waarde van culturele diversiteit binnen je team. Verschillende perspectieven kunnen leiden tot innovatieve ideeën en oplossingen. Stimuleer een inclusieve cultuur waarin de unieke bijdragen van elk teamlid worden gewaardeerd. Dit doe je bijvoorbeeld door interculturele trainingen en teamactiviteiten die gericht zijn op het beter begrijpen van elkaars achtergronden.

Omarm flexibiliteit en aanpassing

Arabische werknemers kunnen gewend zijn aan een andere werkcultuur dan in het Westen. Dit kan betrekking hebben op werktempo, hiërarchie en werk-privé balans. Als werkgever is het belangrijk om flexibel te zijn en bereid te zijn om aanpassingen te maken waar mogelijk. Denk hierbij aan het aanpassen van werkroosters of het heroverwegen van bepaalde werkprocessen.

Bouw aan vertrouwen

In veel Arabische culturen is persoonlijk vertrouwen een belangrijke basis voor zakelijke relaties. Neem de tijd om een persoonlijke band op te bouwen met je werknemers. Dit kan door interesse te tonen in hun leven buiten het werk en regelmatig persoonlijke gesprekken te hebben.

Wees niet bang om te vragen

Wij begrijpen als geen ander wat er komt kijken bij de begeleiding van statushouders naar werk, en drukken werkgevers dan ook altijd op het hart: wees niet bang om te vragen. Er komen een hoop nieuwe dingen op je af, maar we weten uit ervaring dat wat je ervoor terugkrijgt zeer waardevol is. Het werken met Arabische werknemers is namelijk echt een verrijkende ervaring die bijdraagt aan de diversiteit en dynamiek van je team.

Door respect te tonen voor culturele en religieuze verschillen, effectieve communicatie te bevorderen en een inclusieve werkomgeving te creëren, kun je als werkgever een productieve en harmonieuze werkrelatie opbouwen. Deze benadering zal niet alleen de tevredenheid en het welzijn van Arabische werknemers verbeteren, maar ook de algehele prestaties en cohesie van jouw team versterken.

Ben je benieuwd wat we voor jou als werkgever kunnen betekenen op het gebied van Arabische werknemers? Of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op; we helpen je graag.